Signalsidan
Henry's signalsida
Programmera ljusbilder
Med begreppet programmera signaldekodern menas möjligheten att låta dekodern visa olika signalbilder på de åtta utgångarna.
Varje programmerad signalbild är kopplad till någon av dekoderns adresser. Varje adress har även två lägen så att två olika signalbilder kan visas på varje adress.
Dekodern allokerar alltid adresser om fyra men kan även allokera fler i multiplar om fyra adresser. Om man låter dekodern allokera åtta adresser kan 16 olika signalbilder visas.
För att förenkla för dej som användare har jag förprogrammerat dekodrarna till de vanligaste kombinationer av signaler. Kan man nöja sig med detta behöver man inte tänka mer på detta om programmering.
Men om man nu vill gräva lite djupare . . .
Antag att dekodern skall användas för att styra signalerna till en järnvägsövergång.
Varje signalbild definieras enligt ett mönster som består av 4 instruktioner. Dessa instruktioner ligger lagrade i dekoderns konfigurationsvariabler, cv’n.
Varje signalbild måste definieras utifrån:
- vilka av de 8 utgångarna som skall användas för signalen
- vilka utgångar som skall lysa med fast sken
- vilka som skall blinka
- blinka i motfas
Ovan visas signalbilden STOPP i en 4-ljus huvudsignal.
Överst i den högra halvan av bilden ses de 8 utgångarna 1-8. Lysdioderna är anslutna med den övre gröna lysdioden till utgång 1 och i följd med den undre vita lysdioden till utgång 4.
Den övre blå raden anger vilka utgångar som skall engageras för signalen. På den gula raden markeras vilken/vilka lysdioder som skall lysa med konstant sken, den näst översta röda i detta fall.
På den röda raden markeras den LED som skall blinka och på den vita raden markeras den diod som skall blinka i motfas.
Siffrorna till vänster anger de cv-platser som inställningarna skall lagras i.
Varje utgång har ett binärt värde där utgång 1 har värdet 1, utgång 2 har värdet 2, utgång 3 värdet 4 med dubblering för varje utgång.
Man summerar sedan de markerade positionera och placerar sedan summan i cv’t.